Van Lombok naar Bali - Reisverslag uit Bali, Indonesië van Thea Wijk - WaarBenJij.nu Van Lombok naar Bali - Reisverslag uit Bali, Indonesië van Thea Wijk - WaarBenJij.nu

Van Lombok naar Bali

Door: Thea/ Martin

Blijf op de hoogte en volg Thea

06 September 2009 | Indonesië, Bali

Allereerst, met ons is alles OK. Bas vertelde ons van de aardbeving. Wij hbben er hier, ongeveer 900 km verderop niets van gemerkt, alleen het weer was een paaar dagen van slag. Nu weer normaal, zonneschijn en 30 graden.
Bedankt voor alle reacties. Het is altijd fijn om nieuws van thuis te lezen.

Nu we de stempel in ons paspoort hebben voor nog een maand, kunnen we verkassen. Dus op naar Bali.
Met de bemo van de Kampung naar de haven in Lembar. Terwijl we daar kaarten kochten werd ons verteld dat de boot over 5 min zou vertrekken. Dus rennen geblazen. We werden door de verkopers naar de verkeerde pier gestuurd en zagen de boot voor onze neus vertrekken. Nu moesten we anderhalf uur wachten en ieder uur dat je later in Padangbai (Bali) aankomt maakt de kans op een goede kamer minder. Overtocht duurt tussen de 3 1/2 en 5 uur. Alles gladjes verlopen. We moesten bij aankomst voor de haven 1 1/2 uur wachten. De schema's zijn hier nogal chaotisch, zodat er regelmatig ferry's lang liggen te wachten om aan te kunnen leggen. Om 17.00 uur konden we van boord. Veel hotels bleken vol, maar bleken ook 2 x zo duur te zijn als op andere eilanden. We werden aangesproken door een Duitse, die nog wel een echt Balinees huisje wist in de Kampung. Het was echt midden tussen de locals met een keuken buiten die we eventueel konden gebruiken. Niet veel mensen komen dit tegen. Na ons geinstalleerd te hebben, dachten we waar komt die stank vandaan. Nu bleek, dat acht er het huis een varkensstal was, naast ons huis een kippenhok en voor het huis bij de keuken scharrelde ook het een en ander in de rondte. Een gil uit het huis, een kakkerlak, pats en naar buiten. "s-nachts op de wc, en ijzige gil, een kakkerlak, pats en naar buiten, maar de toon was gezet, misschien de Kampung toch iets te local. Bij het uit bed stappen, een kakkerlak, toen was de maat vol. Er was niet meer tegenop te kletsen, weg, weg en nog eens weg.
Wij zijn gaan kijken en vonden een guesthouse met een kamer op de 1e etage. Een gemeubileerd zitgedeelte ervoor, dus toppie. Uitzicht op het strand en op de festiviteiten, want er gaat een grote crematie plaatsvinden. Het is een crematie van de rechter die de terroristen van de bom aanslag in Kuta heeft berecht. Hij was verleden jaar al overleden, maar de familie moet eerst geld bijelkaar zien te krijgen voor een crematie.
Er zijn de hele week aan de crematie vooraf festiviteiten, allerlei ceremonies, zegeningen en voorstellingen met veel gamelan muziek georganiseerd, waar de hele gemeenschap bij betrokken is.
Men is erde hele dag mee bezig en het is geen probleem als je erbij bent en foto's maakt. Soms vragen ze je, om een foto te maken.Hierbij wordt van alles geofferd, van fruit tot geroosterde varkens. Op de dag van de crematie worden een gemaakte leeuw en toren met daarin de resten van de overledene, bewaakt door zijn zonen, door het dorp en door de zee gedragen op weg naar de begraafplaats. Dit is een heel spektakel op zich, waarbij flink wat bier en palmwijn gedronken wordt om deze bere zware klus te klaren.
Voordat de boel in de fik gaat, worden er nog een aantal zegeningen gedaan. De as werd in de avond uitgestrooid op zee. ( een hele verkorte versie van de 12 uur durende ceremonie waarbij wij aanwezig mochten zijn en die heel indrukwekkend was)

We hebben eerst een brommer gehuurd en zijn in de omgeving gaan kijken.

Het is alsof we permanent door een tempel rijden. Overal worden er ceremonies gehouden. Het kustgebied hier in Bali is weer heel anders dan Lombok. Hier is het groener en veel dichter begroeid. Traditioneel dorp bekeken, waarbij een oude ambacht wordt uitgeoefend. Hierbij worden met messen tekeningen op palmbladen uitgekrast en die met verbrande nootmuskaat ingesmeerd, waardoor de tekening zichtbaar wordt.(prachtig) Zo'n tekening veerszperdde ons de weg en we konden pas verder na aanschaf. 1x per jaar ranselen de mannen elkaar af met stengels van een plant waar flinke stekels aan zitten, gade geslagen door de vrouwen. Er is geen winnaar. Het is een ritueel waar flink bloed moet vloeien. Ze drinken palmwijn voordat het gevecht begint, zodat het bloed goed dun is.Ik mocht zo'n stengel aanraken en gelijk bloed.

Later in de week hebben we een auto gehuurd om bali te gaan bekijken.
Eerst maar eens oefenen hier in de buurt.
Een mooie trip,langs rijstvelden en vergezichten zei het boek.Dat trip was grandioos, de jeep niet. Bij terug komst ingeleverd. Hij zou een andere auto verzorgen.
De eerste tropische bui en de nieuwe auto dienden zich aan. Het was een Suzuki. Bij de trip die heen langs de vulkaan en terug langs de steile en mooie kustweg voerde,hielden we pauze bij een uitzichtpunt over de rijstvelden. Beneden zagen we een grote boom met een offer plaats staan. Bij het naar beneden lopen, hoorden wij mooie muziek, een soort zingen. Bij aankomst zagen we dat de boom zo hol en vol gaten zat dat de wind in de gaten muziek maakte. Er hing daar een heerlijke energie. Onder en om de boom stroomde water, mensen die van het veld kwamen gingen zich daar wassen en dan eerst verder. Heerlijk om daar een tijdje te zijn. Een fijne ervaring. De route langs de steile kust waqs adembenemend.
We kregen een sms van Caro en Frits, ze waren in de buurt. Afgesproken om op de koffie te gaan.
Eerst langs de vleermuizen tempel. Bij deze tempel huizen in het offer gedeelte enkele honderden vleermuizen, een apart gezioht, de vleermuizen hangen en de mensen offeren en bidden.
Samen met Caro en Frits naar Satria gereden om speciale parasols te kopen voor bij Caro en Frits thuis.
Daarna samen heerlijk getafeld en lekker bijgekletst. Op de terug weg in de politiecontrole gereden. Niets aan de hand. ( niks gedronken)
Morgen gaan we Bali verder bekijken.
groet en totmails.

• 06 September 2009 - 08:25

Riet En Piet :

Hallo Mart en Thea ,
    Nu kon ik julie verslag wèl openen .Jullie maken wat mee . God , kan Thea niet eens tegen zo'n klein zwart schattig diertje . Wij zetten in Thailand schoteltjes met water onser de beddepoten !! Misschien iets voor jullie .

Gr. Riet en Piet .

• 08 September 2009 - 13:51

Cor En Anneke:

Hallo Thea en Martin. zo jullie hebben weer heelwat beleeft.en maken heel wat mee. en nu is thea jarig in dat mooie land en wij wensen je een hele leuke en fijne verjaardag met elkaar. hier in monnickendam gaat het goed. de kleine van ediht begint al aardig te lachen en groeit goed. gisteren hoorde we van betty dat jack weer in het ziekenhuis is opgenomen hij heeft voor de tweede keer een longontsteking dus dat is niet zo mooi en hoop dat het wel weer goed gaat. verder heel veel groeten van cor en anneke

• 08 September 2009 - 16:30

Guy En Chris:

Allereerst een gelukkige verjaardag gewenst aan Thea, daar in het paradijslijke Bali.We kijken altijd erg uit naar jullie reisverslagen. Hier is het nog steeds tropisch warm, dus dat is ook genieten in de tuin. Eind september gaan we nog een weekje naar Carcassonne met de dochters.
    Nog veel reisplezier, Groetjes, Guy en Chris

• 08 September 2009 - 17:21

Ellie & Jan:

Thea, van harte gefeliciteerd met je verjaardag. Maak er een geweldig mooie dag van ... en dat moet moeiteloos lukken op Bali. We hebben weer met veel plezier jullie reisverslagen gelezen en we genieten voplop mee. Het bijwonen van de crematieplechtigheden heeft ook op ons diepe indruk gemaakt. We nemen aan, dat het bijwonen van het traditionele barong dansdrama met bijbehorende gamelanmuziek op jullie planning staat.. Niet missen en probeer ook eens of je een kijkje achter de schermen mag nemen. Leuk, maar wel een beetje toeristisch is Ubud en als je in de buurt komt, is de gerestaureerde staatstempel Pura Taman Ayun in Mengwi absoluut de moeite van het bezichtigen waard. Veel plezier tijdens jullie verdere reis en verblijf in de gordel van smaragd.

Groets,

Ellie & Jan

• 08 September 2009 - 20:53

Michel,Janet&kids:

Hallo reizigers,

Vanuit Emmen willen we jou Thea graag van harte feliciteren met je verjaardag. Toch wel een hele andere verjaardag dan thuis met kinderen en kleinkinderen. Maak er samen een geweldige dag van en geniet!
    Hier in Emmen gaat alles goed, de kids zitten beide weer lekker in het ritme van het naar school gaan en mams vind het ook wel lekker ;).
    We hadden hier vandaag heerlijk weer nog en dus vanmiddag lekker genoten in de tuin van het zonnetje.
    We hopen snel weer van jullie te lezen.

Groetjes Michel, Janet, Julian & Marijn

• 08 September 2009 - 22:04

André :

welgefeliciteerd Thea en ook Martin met Thea.
    Hoerahoerahoeralangzalzelevenindegloria.

wat een leuke kakkerlakken zeg bbbrrrrr.
    Groet uit zonnig monnickendam.

• 10 September 2009 - 13:35

Rolf En Dien:

Thea hartelijk gefeliciteerd met je verjaardag.
    Neem een borrel van ons.
    Jullie reisverslagen zijn erg leuk en wij genieten een beetje mee.
    Groetjes van Rolf en Dien

• 13 September 2009 - 18:52

Gosia:

hallo live vrienden.
    ik hoop dat smsje voor thea verjaardag aangekomen was.wat een verhalen.echt en die boom kan me voorstelen wat voor salige gevoel dat kan geven.en die crematie wat anders dan hier echt wel...jullie zitten met ze 2 en goed uit en leuk om alweer een foto van jullie te kunnen zien want we missen jullie echt.en de tijd vliegt hier voorbij echt.mat en thea 9oktober vlieg ik met lennart voor 2 weken naar polen naar jan en bozena beata klara enzv.voor de eerste keer in de vliegtuig.voor jullie en bladerdeeg.heb nog niet zo leuk nieuws we ballen als een stekker lennart moet weer geopereerd worden aan die amandel die niet goed uitgeknipt was.weer te vak ziek.en ik lieve mensen kwam erachter dat mijn blas weer eruit lieg.28sept heb ik afspraak bij de ginekoloog dus hoor ik het meer.das is maar mat dat ik nu veel positiver ben want anders zou ik weer gaan zitten janken.afwachten.maar als het wel zo is laat ik niet eerder me opereren dan in januari.over 2 weken komen de kozijnen in mat en thea.na die 12 jaar ga jan om de nek springen afgelopen met die ouwe.en verder morgen ga ik zogenamd proef draaien voor overblijf moeder spannend he.....we missen jullie tot gauw.groetjes liefs van jan mij en lennart.tot gauw en pas goed op jezelf

gosia

• 14 September 2009 - 18:31

Marian En Maroesja:

wauw wat een tegekke avonturen allemaal, alleen in snap dat die kakkerlakken niet zo nodig hoeven. ha ha
    hier in monnickendam gaat het leven gewoon door... er is inmiddels een opera geweest in de binnenstad en de laatste gouwzeemarkt is ook weer achter de rug. vorige week hebben we nog met de hele familie en kennissenkring de rommelmarkt van de gereformeerde kerk bezocht.
    Mama leen ik af en toe uit aan Eva, dat mag wel hoor!!! ik hoor dat ze bellen met elkaar en binnen kort taart gaan eten. (misschien mag ik dan ook wel mee). want mastebroek is natuurlijk niet te versmaden.... of dat leuke nieuwe chocolaterie tentje die is ook heel gezellig.
    tot horens en wij lezen gewoon verder... liefs m&m